vineri, 6 mai 2011

Tu ce IQ ai?

Tot timpul mi-au placut chestiile de genul asta! Cand eram in scoala generala era la moda Oracolul. Care in ce oracol a mai completat, cine ce muzica asculta, ce mancare preferata are...pe modelul flori, fete, sau baieti, melodii si cantareti!

Cand m-am facut mai mare faceam teste din reviste. Reviste de liceeni, reviste de weekend, teste de personalitate si bineinteles...teste de inteligenta.

Si acum mai am "pasiunea" asta. Pana la urma cred ca e un fel de "chinti plenters" cum ar zice Tamango la Guerrilla.

Au tot circulat pe net, o perioada, tot felul de teste de inteligenta, de testare IQ si altele. Pana la urma:

 "Oricat de inteligent te-ai crede, oricat te-ar lauda cei din jur pe chestia asta, parca n-ar fi rau sa ai si-o masura a inteligentei asteia, "a abilitatii de-a te adapta unor situatii noi, de-a gandi abstract sau de-a intelege idei dintre cele mai complexe", cum ai auzit ca se mai zice. Si de-ar fi vorba numai de-asa ceva, de vreo curiozitate de-a ta... Poate ca nu stiai dar, mai nou, angajatorii din aparatul administrativ, armata, invatamant, industrie sau comert recurg tot mai des la "testele de masurare a coeficientului de inteligenta" (in limba engleza, "Intelligence Quotient", de unde si abrevierea din titlul cartii), alegandu-si viitorii angajati dintre cei supusi la unul sau mai multe asemenea seturi de intrebari. Si tu care tocmai te gandeai sa te angajezi si-ti si faceai socoteala ca, la cata scoala ai trecuta in CV, ti s-ar deschide orice usa.
Chiar si-asa insa, stai linistit. Ne-am gandit noi sa te scoatem din incurcatura cu traducerea noastra, un bun "antrenament" pentru situatiile astea. Iar ca sa-ti fie si mai limpede e vorba de zece asemenea teste, seturi de cate 40 de intrebari stimulante, aproximativ de acelasi grad de dificultate, concepute de experti ai domeniului, dintr-o tara, Marea Britanie, in care "se practica" un asemenea soi de selectie. Testele sunt completate de o grila de evaluare a performantei, dar si de una cumulativa, pentru estimarea rezultatului de ansamblu. Intre noi fie vorba, ai sa vezi ca n-o sa-ti prinda rau, chiar daca nu te gandesti ca ti-ar fi de vreun folos la angajare. Iti vei imbogati vocabularul, o sa-ti mai ascuti si tu mintea si poate ca rationamentul ti-ar capata ceva mai multa logica si rigoare."

Deci, tu cat ai facut?














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu